понеділок, 10 лютого 2014 р.

Еліна Заржицька «Великий Луг над Дніпром»


 Не зважаючи на лютий мороз та сніг, в нашій гостинній оселі відбулась  зустріч - презентація збірки  авторських казок та легенд Нижньої Наддніпрянщини дитячої  письменниці Еліни Заржицької «Великий Луг над Дніпром».




       Відкрила нашу зустріч директор бібліотеки  Ольга Іванівна Шарабура.
«Великий Луг над Дніпром. Казки і легенди» - четверта книга письменницького здобутку Еліни Заржицької й перша проба пера в  жанрі літературної казки.
Ця книга видана у м.Луцьку видавництвом «Твердиня».  Яскраві  ілюстрації були намальовані колективом студентів Дніпропетровського театрально-художнього коледжу під керівництвом відомої не тільки в Україні, але й за її межами художниці, завідуючої відділенням дизайну Лани Королєвської. Обкладинку – у брендовому – Петриківському стилі створила художниця й викладач коледжу Тетяна Гарькава.
Передмову для збірника написав Анатолій Поповський – доктор філологічних наук, професор Дніпропетровського університету ім. О. Гончара.

Збірка складається з трьох частин, у кожній з яких по 10 цілком самостійних творів.
Перша частина «Казки про тварин з берегів Дніпра»
присвячена казкам про тварин. У заголовках кожного твору криється та
цікавинка, яка спонукає до читання.
У другій частині «Казки про наддніпрянців» йдеться про Сонячного чоловічка, рибалок, русалок, славних музик та   відважних лоцманів, дотепних і сміливих козаків, про жадібність і пихатість людської вдачі тощо.
«Легенди Великого Лугу» - третя частина. Вона містить цікаві оповіді про те, як з’явились бджоли, червона калина, комети; чому річка Сура – мокра, легенди про трьох братів, кам’яну бабу і, звичайно ж, про вродливу й кмітливу чорнооку козачку Стешу.  Але, про щоб не розповідалося в кожній частині цих самобутніх  казок і легенд, усі їх пов’язує дороге для українців місце дії  казкових героїв: "Із давніх-давен селилися понад Дніпром-Славутою різні племена й народи. Особливо приваблювала їх місцевість, де розливалася велична ріка, вбираючит у себе річки й річечки, утворювала численні острови й острівці. Тягнулася та місцевість від Хортиці аж до урочища Паліївщина, де нині місто Нікополь. Козаки, оселившись на берегах Славути, назвали це місце Великим Лугом, батьком його величали за те, що годує-напуває та ще й притулок дає..."
      По закінченні презентації відбулась прем'єра лялькової вистави за казками Е. Заржицької із збірки авторських казок та легенд "Великий Луг над Дніпром"  "Про ліниву ворону"  і "Як вуж намагався гадюкою стати". 


На презентаціїї книги були присутні учні СШ №23,127. Кожен з присутніх, хто бажав, отримав на пам'ять автограф від письменниці. Діти подякували Еліні Іванівні за створення повчальних, мудрих казок та побажали письменниці творчого натхнення.

      

 






                                                 


                                                                                                  





      





Немає коментарів:

Дописати коментар