понеділок, 13 квітня 2015 р.

Сяєво Великодньої писанки

10 квітня в Дніпропетровській обласній бібліотеці для дітей відбулося відкриття виставки
«Сяєво Великодньої писанки». 
Ця виставка проводилась за участі майстрів із міст та районів Дніпропетровської області до свята Великодня. 

Відвідувачі виставки мали чудову можливість прослухати цікаву лекцію про історію виникнення писанки, її різновид та побачити головний атрибут цього свята – прикрашені різноманітними візерунками Великодні яйця. Учні шкіл Дніпропетровська створили Великодню експозицію з 25 писанок, які стали символами регіонів України. Маленькі майстри розпочали роботу над писанками із самого ранку чистого четверга. У ході Великодньої акції діти наносили на писанки спеціальні візерунки, підібрані відповідно до етнічних орнаментів кожної з областей України, у тому числі й Автономної республіки Крим.

Кожне декоративне яйце сягає 40 см заввишки. Макети писанок діти виготовляли

самостійно. Усі вони створені з пап’є-маше. Таку техніку школярі вивчають в школах і у позашкільних навчальних закладах.
Маленька майстриня з Дніпропетровського центру художньо-естетичної творчості учнівської молоді Іринка Тітаренко розписувала писанку за мотивами орнаментів, притаманних Дніпропетровській області. Дівчинка впевнена, що великоднє яйце має цілющій ефект.
«У кожній сім’ї розписують писанки задля добра та щастя. Головне робити цю справу у гарному настрої. У кольоровій гамі у нас сьогодні переважає червоний колір, а спеціальні символи жовтого кольору, які присутні у нашому візерунку, мають цілющі властивості. Існує навіть легенда: "... що з їхньою допомогою можна вилікуватись від різних хвороб, якщо нанести ці символи на тіло", — розповідають дівчата.
Про технічні нюанси Великодньої акції розповідала завідувач Зразковим центром української культури «Коло калинове» Дніпропетровського палацу дітей та юнацтва Валентина Іванівна Бандур, — «Ця виставка – об’єднює область у відродженні мотивів традиційної Великодньої писанки. Сьогодні ми робимо це за допомогою малярства. На макети наносяться мотиви семантики традиційних для кожного регіону писанок. Загалом у кожному регіоні існує до 25 зразків писанок. Там є різні мотиви. Це і грабельки, і хвиляста лінія, солярні знаки, знаки сонця та творця. З усього цього діти самі вибирали те, що подобається найбільше»
А у завершенні цього світлого заходу, гостей порадував своїм яскравим виступом дніпропетровський танцювальний колектив «Сузір’я Придніпров’я».

Виставка працюватиме 
з 14 по 25 квітня
щодня по буднях і в неділю
із 09.00 до 17.00.




Немає коментарів:

Дописати коментар