неділю, 20 квітня 2014 р.

Цікаве про Великдень

Християни цілого світу сьогодні святкують Великдень. Слав’янські народні гуляння на паску, з хороводами, іграми, гойдалками тривали в різних місцевостях від одного дня до двох-трьох тижнів і називалися Червона Гірка. 

Під народну музику люди водять величезний хоровод - «коло» в Болгарії, «Варош» або «Народні Сабор» в Сербії, «таферіч» у Боснії.
У Болгарії сотні виготовлених перед паскою великих і маленьких глиняних горщиків оздоблених добрими побажаннями скидають з верхніх поверхів на відзначення пасхальної перемоги над злом. Будь-який перехожий може взяти черепок від розбитого горщика на щастя.
У слав’янських народів та Сербії крашанками «христосуються» - розбиваючи по черзі різні кінці, так само як люди христосуються тричі в щоки. Діти влаштовують «покотушки» - у кого яйце далі покотиться.
Великоднє фарбоване яйце в слав’янській культурі означало нове життя, відродження. Великодні яйця слав’яни катали по землі, щоб вона була родючою. Яйце клали в праву руку померлим на Великдень людям, фарбовані яйця берегли протягом року, щоб використовувати як захист будинку від пожежі і посіви від паразитів.
У деяких країнах Європи та Північної Америки існує звичай вранці Великодня ховати великодні яйця. Діти прокинувшись вранці, тут же починають обшукувати весь будинок у пошуках яєць. У результаті пошуків малюки виявляють «гніздо» пасхального кролика з безліччю різнобарвних яєць.
Великодній заєць як символ родючості і багатства став символом Великодня в Німеччині з XVI століття і з тих пір розповсюдився по всьому світу. У вигляді зайчиків роблять іграшки та солодощі, а також сувеніри.
Задовго перед Великоднем на головних площах європейських міст відкриваються Пасхальні ярмарки, де можна купити речі, зроблені своїми руками. Мости і фонтани прикрашаються зеленню і різнокольоровими яйцями, символізуючи Пасхальні струмки - Оновлення та Весну Радості. У багатьох двориках можна побачити кущі і дерева, прикрашені яйцями і різними персонажами, на кшталт Різдвяної ялинки.

В Україні у Великодній понеділок хлопці обливають дівчат водою, дівчата «відплачують» у вівторок.

У Франції в понеділок дружини можуть побити чоловіків, а ті їм у вівторок можуть відповісти. 

ХРИСТОС ВОСКРЕС



Христос воскрес! Радійте, діти, 

Біжіть у поле, у садок, 

Збирайте зіллячко і квіти, 

Кладіть на Божий Хрест вінок! 



Нехай бринять і пахнуть квіти, 

Нехай почує Божий рай, 

Як на землі радіють діти 

І звеселяють рідний край.



На вас погляне Божа Мати, 

Радіючи з святих небес... 

Збирайтесь, діти, ну ж співати: 

Христос воскрес! Христос воскрес!

                                                                                      Л. Глібов



Немає коментарів:

Дописати коментар